Een netwerk van RIS-documenten

Publicatiedatum

5 april 2022

Het Haagse Raadsinformatieysteem (RIS) bevat alle vergaderstukken van de Haagse gemeenteraad. Met mijn R-package RisdhR kan de meta-data van deze documenten gedownload en geanalyseerd worden.

Maar met het package kun je nog veel meer! Zo kan er in een document verwezen worden naar een ander document op het Raadsinformatiesysteem. Dit gebeurt met een zogenoemd RIS-nummer, dat bestaat uit de letters RIS in combinatie met een getallenreeks. Met de functie ris_verwijzingen_toevoegen() zijn deze verwijzingen uit de documenten te downloaden.

Als je van een of meerdere documenten de verwijzingen naar RIS-nummers hebt, biedt dat de mogelijkheid om relaties tussen documenten te analyseren. Bijvoorbeeld door de relaties in een netwerk weer te geven. Dit kan met de functie ris_netwerk_maken().

Met de volgende code kun je bijvoorbeeld een netwerk van de relaties uit de laatste 10 documenten op het RIS genereren1:

# Tidyverse en RisdhR laden
library(tidyverse)
library(RisdhR)

netwerk <- ris_data %>% 
  head(10) %>% 
  ris_verwijzingen_toevoegen %>% 
  ris_netwerk_maken()
[1] "Tekstkolom  niet aanwezig, wordt toegevoegd."
netwerk

In zo’n netwerk geldt dat:

Dit kan interessante inzichten opleveren over de relaties tussen documenten, of snel inzicht te krijgen in relevante documenten.

Ook biedt het package de mogelijkheid om hier een stand-alone dashboard van te genereren, dat bijvoorbeeld per e-mail verstuurd kan worden. Een dashboard genereer je met de functie ris_netwerk_dashboard():

ris_data %>% 
  head(10) %>% 
  ris_verwijzingen_toevoegen %>% 
  ris_netwerk_dashboard(ris_object = ., 
                        titel = "Voorbeeld van een dashboard", 
                        bestandsnaam = "voorbeeld.html")

Het resultaat van dit dashboard kun je hier bekijken.

Voetnoten

  1. In dit geval de laatste 10 documenten die op het moment van genereren in het object ris_data aanwezig waren.↩︎